Common Asparagus (ကၫြတ္)

Common Asparagus (ကၫြတ္)

ေတြ႕ရွိႏိုင္ေသာေနရာမ်ား    :    အထက္ျမန္မာျပည္တြင္ အေတြ႔ရနည္းသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ စြတ္စိုထိုင္းမိႈင္းေသာ အရပ္ေဒသတြင္ေပါက္ေရာက္သည္။ ေတာင္ေပၚေဒသႏွင့္ ေအးေသာ အရပ္မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းႏိုင္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု။ ။သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ေသာ္လည္း စားသံုးရန္အတြက္ စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။

———————————————————————————————————————————————

စိုက္ပ်ိဳးသည့္နည္းစံနစ္  –
(က)မ်ိဳးေစ့ပ်ိဳးေထာင္ျခင္း ။ ။ အေစ့မွ ပ်ိဳးေထာင္ပါက တစ္ႏွစ္ခန္႔ ပိ်ဳးေထာင္ရသည္။ အေစ့မွ အပင္ေပါက္ရန္ ၂ ပတ္မွ ၆ ပတ္ ၾကာတတ္သျဖင့္ ၃၀ံ စင္တီဂရိတ္ရွိေသာ ေရတြင္ ၃-၄ မိိနစ္ခန္႔ အၾကာစိမ္ၿပီး စိုက္ျခင္းျဖင့္ ၄-၅ ရက္အတြင္း အပင္ေပါက္ႏိုင္သည္။ ပ်ိဳးခင္းေဘာင္မ်ားကို ၂-၃ ေပခြာျပဳလုပ္၍ ေဘာင္မ်ားေပၚတြင္ မ်ိဳးေစ့ကို ၃-၄ လက္မျခားခြာၿပီး ပ်ိိဳးႀကဲသင့္သည္။
(ခ) စိုက္ပိ်ဳးျခင္း ။ ။ ေျမေဆြးၾသဇာဓာတ္မ်ားသည့္ေျမကို ထြန္ယက္ျပဳျပင္ၿပီး အက်ယ္ ၃ ေပ ၊ အနက္ ၁ ေပရွိ စိုက္ေျမာင္းမ်ားကို ၄ ေပ ခြာကာတူးေဖာ္၍ တစ္ႏွစ္ခန္႔ ရွိ ပ်ိဳးပင္မွ အျမစ္အံုကို မနာေစဘဲ မိုးဦးက်အခ်ိန္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးရမည္။
(ဂ) ျပဳစု ဂရုစိုက္ျခင္း။ ။ ေျမဆျခင္း၊ ေပါင္းသင္ျခင္းလုပ္ငန္းမ်ားကို မၾကာမၾကာ ျပဳလုပ္ေပးရမည္။ ကၫြတ္ရိုးကို ျဖဴေအာင္ျပဳလုပ္ရာ၌ ဥတက္မ်ားေပၚတြင္ အေၫွာင့္မ်ား မထြက္မီ ထယ္ထိုးၿပီး ေျမဖို႔ထားရသည္။
(ဃ) ရိတ္သိမ္းျခင္း ။ ။ သက္ႏုကၫြတ္ပင္မ်ား ၂-၃ ႏွစ္သား အရြယ္တြင္ ကၫြတ္အစို႔ကို ၂ ႀကိမ္ ၃ ႀကိမ္ခန္႔သာျဖတ္ယူသင့္သည္။ ၃ႏွစ္သား ေက်ာ္လွ်င္မူ တစ္ႏွစ္အတြင္း ၄-၅ ႀကိမ္အထိ ျဖတ္ယူႏိုင္သည္။

———————————————————————————————————————————————

ပံုသဏၭာန္    :    အပင္ ပင္ေပ်ာ့ပင္ငယ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္၍ ၁၀ ေပထိျမင့္၏။ ကိုင္းျဖာ၏။ ပင္စည္လံုး အစိမ္းေရာင္ရွိ၍ ေခ်ာေမြ႔ၿပီး ေျဖာင့္မတ္သည္။ ပင္စည္ေပၚတြင္ အ၀ါေရာင္ ဆူးေတာင့္ႀကီးမ်ားရွိသည္။
အရြက္ အရြက္ျမႊာကေလး မ်ား အလြန္ေသးငယ္၍ အပ္ေခ်ာင္း ပံုသ႑ာနရွိၿပီး အနည္းငယ္ ေကာက္ေကြ႔ေန၏။
အပြင့္ ငယ္၍ အျဖဴေရာင္ရွိၿပီး ေမႊးႀကိိဳင္ေသာအနံ႔ရွိသည္။
အသီး မွည့္ေသာအခါ အနီေရာင္ရွိ၏။
အျမစ္ အပင္ေအာက္ေျခ ေျမႀကီးထဲ၌ ဥကဲ့သို႔ အျမစ္မ်ား ေျမာက္ျမားစြာ စီတန္းေနသည္။

———————————————————————————————————————————————

အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔ အစိတ္အပိုင္းမ်ား    :    အျမစ္ ၊ အၫြန္႔။

———————————————————————————————————————————————

အက်ိဳးအာနိသင္   :    အာနိသင္ ။ ။ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ခ်ိဳေအးေသာ အရသာရွိ၍ ေအးေသာ ဂုဏ္သတၱိရွိ၏။ သလိ္ပ္ကို ေၾကေစ၍ ေသြးသည္းေျခကိုႏိုင္သည္။ ေသြးလြန္ ေသြးအန္နာတို႔ကို ပယ္၏။

———————————————————————————————————————————————

အသံုးျပဳပံု ။   ။ အရြက္ ၊ အပင္ ၊ အစို႔ ၊ အျမစ္ ၊ အသီး ၊ အားလံုးလူတို႔အား အက်ိဳးျပဳသည္။ သို႔ေသာ္ အစို႔ အျမစ္ သည္ အဓိက အသံုးက်သည္။

အျမစ္
၁။ အျမစ္ကို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္၍လည္းေကာင္း၊ ႏြားႏို႔ႏွင့္အတူ ႏို႔ထမင္းျပဳလုပ္၍လည္းေကာင္း စားပါက အားကိုျဖစ္ေစသည္။
၂။ ကၫြတ္ျမစ္ဥ အရည္ကို က်ိဳခ်က္၍ရေသာ အဆီျဖင့္ အဆစ္ေရာင္ျခင္း ၊ ကိုက္ျခင္း ႏွင့္ ေလေရာဂါ တို႔ကို လိမ္းက်ံေပးက ေပ်ာက္၏။
၃။ ကၫြတ္ျမစ္အရည္ကို ပ်ားရည္ ၊ႏြားႏို႔ရည္တို႔ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ပါက ဆီးပူ ၊ ဆီးေအာင့္ျခင္း ၊ ကိုက္ခဲျခင္းႏွင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ သည္းေျခေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
၄။ ၎ျမစ္အရည္ကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ အေလးခ်ိန္တူ ေရာ၍ ေသာက္ပါကၾကာရွည္စြာ စြဲကပ္ေနေသာ ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။ အဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးသင့္ေသာ ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

အၫြန္႔
၁။ အၫြန္႔ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေလကို ေၾကေစ၏။ အင္အားကို ျဖည့္တင္းေစ၏။ ေသြးအားေကာင္းေစသျဖင့္ သားဖြားၿပီး မိခင္မ်ား စားသံုးရန္ အထူးသင့္ေလ်ာ္သည္။

———————————————————————————————————————————————

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s