ရွားေစာင္းလက္ပတ္အေၾကာင္း

ရွားေစာင္းလက္ပတ္အေၾကာင္း တစ္ေစ့တစ္ေစာင္း

ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ရဲ႕ ဂ်ယ္လီလိုျဖစ္ေနတဲ့အသားတုန္တုန္ကေလးေတြ ကို မ်က္ႏွာမွာ အသာလိမ္းေပးၿပီး မယ္ဆုိရင္မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အမဲကြက္ေတြ ေနေလာင္တာေတြကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အသားအေရ ေျခာက္တာလညး္မျဖစ္ေတာ့ဘူးေပ့ါ။ မိန္းကေလးေတြအမ်ားစုဟာ မိတ္ကပ္ကို လိမ္းတတ္ၾကပါတယ္ မနက္ပိုင္းလိမ္းၿပီးလို႔ မိတ္ကပ္ေၾကာင့္အသားအေရးမပ်က္စီးရေအာင္ …

ညေနအိမ္ျပန္ေရာက္တဲ့အခါ(သို႕)ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးတဲ့အခါ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ဂ်ယ္လီေလးကို မ်က္ႏွာအႏွံ႕လိမ္းေပးၿပီး မိနစ္(၂၀)ေလာက္မွာ ေရေအးနဲ႔ မ်က္ႏွာျပန္သစ္ေပးမယ္ ဆုိရင္ မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ၀က္ၿခံဖုေပါက္တာ၊ ေနေၾကာင့္အသားအေရေလာင္တာ ေျခာက္တာတို႔ကို မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေရေႏြးပူေလာင္တာ ၊မီးပူေလာင္တာ တို႔ျဖစ္တဲ့အခါမွာ လည္း ျဖစ္ျဖစ္ခ်င္း ရွားေစာင္းလက္ပတ္ကိုေရနဲ႔သန္႔သန္႔ေဆး၊ ႏွစ္ျခမ္းခဲြၿပီး အပူေလာင္တဲ့ ဒါဏ္ရာေပၚကို ကပ္ေပးၿပီး မၾကာခဏ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ လဲလွယ္ေပးမယ္ဆိုရင္ ဒါဏ္ရာဟာ အပူဖူ(အရည္ၾကည္ဖု) ျဖစ္မလာေတာ့ပဲ ခဏအတြင္းသက္သာမွာျဖစ္သလို နဂိုအသားအေရအတိုင္း ျပန္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ယိုလို႔ေျပာရမလား ခ်က္ေဆးလို႔ေျပာရမလား လုပ္ၿပီး စားလို႔လညး္ရပါေသးတယ္ ။အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရယ္၊ ထန္းလ်က္အမဲရယ္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ရယ္ေရာႀကိဳရတာပါ။တခ်ိဳ႕ကေတာ့ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါးထည့္ၾကပါတယ္။ကၽြန္မကေတာ့ အလြယ္ပဲ ႀကိဳစားျဖစ္တာပါ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါး မထည့္ျဖစ္ပါဘူး။ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ကတစ္ဆ ၊မန္က်ညး္သီး တစ္ဆကို ထန္းလ်က္က ႏွစ္ဆထည့္ရမွာပါ။ အရင္ဆံုးအပင္ကခူးလာတဲ့ ရွားေစာင္း လက္ပတ္ကို ေရေအးနဲ႔သန္႔ေနေအာင္ေဆးရပါမယ္ ၿပီးေတာ့ က်ိတ္စက္ကေလးနဲ႔ တစ္ေခ်ာင္းခ်င္း က်ိတ္ေပးရပါတယ္။ဒါမွမဟုတ္ရင္လညး္ ဓါးနဲ႔ပါးပါးေလးလွီးေပးရင္လညး္ရပါတယ္ က်ိတ္စက္ ဆိုေတာ့ျမန္တာေပ့ါေနာ။ ထန္းလ်က္ကိုလည္းေရနည္းနည္းနဲ႔ႀကိဳထားရပါမယ္။ မန္က်ည္းသီးကိုေတာ့ ေရေအးနည္းနည္းနဲ႔ စိမ္ၿပီးပြေနေအာင္ထားရပါမယ္။ၿပီးမွ မ်ည္က်ညး္သီးကို အႏွစ္ေတြပဲရေအာင္ ဇကာကေလးနဲ႔တိုက္ခ်ေပးရပါတယ္။ပြေနတဲ့မန္က်ည္းသီးကို ဒီအတိုင္းထည့္လညး္ရပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ အႏွစ္ကေလးေတြပဲရေအာင္ဇကာေလးနဲ႔ တိုက္ခ်တာပါ။ႀကိဳထားတဲ့ ထန္းလ်က္ကို အေအးခံၿပီး ေရစစ္နဲ႔စစ္ေပးရပါမယ္ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ထန္းလ်က္မွာအမိႈက္ကေလးေတြ သဲေလးေတြပါေနတတ္တာေၾကာင့္ပါ။ ၿပီးရင္အဲဒီ(၃)မ်ိဳးကို ဒန္အိုးသန္႔သန္႔ထဲေပါင္းထည့္ၿပီး ႀကိဳလို႔ရပါၿပီ။ ႀကိဳေနရင္းနည္းနည္းျပစ္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဆက္တုိက္ေမႊေပးရပါမယ္။ ထန္းလ်က္ပါတာေၾကာင့္ မီးတူးတတ္တယ္ေလ။ ေရေတြခန္းသြားခါနီးမွာ ေတာ့ ဆားသင့္ေတာ္ယံု ေလာက္ထည့္ၿပီးေမႊေပးရပါတယ္။ ေရလညး္မက်န္၊တအားေစးကပ္သြားတာလဲမဟုတ္ပဲ သင့္ေတာ္တဲ့အေနအထားထိထားၿပီး အေအးခံထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပုလင္း(သို႔)ဗူးထဲထည့္ၿပီး ညေနစာနဲ႔ ေ၀းတဲ့ ညအိပ္ခါနီးအခ်ိန္မွာ အဲဒီရွားေစာင္းလက္ပတ္ယိုကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ဆီး၊၀မ္း၊ေလ မွန္ၿပီး အသားအေရစိုေျပမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း ၊ေဗါက္ထျခင္းကိုေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ မိမိအသံုးျပဳတဲ့ရွန္ပူ နဲ႔အတူေရာေလ်ာ္ရင္ ေဗါက္ထတာ ဆံပင္ကၽြတ္တာကေန ကင္းေ၀းၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလွပတဲ့ဆံပင္ကေလးကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္မည့္ ဖလားဒါမွမဟုတ္ ဇလံုကေလးေပ့ါ အဲဒီအထဲကို ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရဲ႕ဂ်ယ္လီကေလးေတြပဲရေအာင္အေပၚယံကအစိမ္းဖတ္ကေလးကို ဓါးနဲ႔ အသာခြာယူၿပီး ဂ်ယ္လီလိုအသားကေလးေတြကို မိမိအသံုးျပဳတဲ့ ဘီးကေလးနဲ႔ သာသာကေလး ျခစ္ယူပါ။ ၿပီးရင္မိမိအသံုးျပဳမယ့္ ေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္ထားၿပီး မိနစ္၃၀ခန္႔ထားေပးပါ။ ေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါ ေရာေမႊလိုက္ပါ ။ေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ ဦးေရကိုလက္နဲ႔ဖြဖြသာကုတ္ပါ။ ခဏေပါင္းထား သလိုျဖစ္ေအာင္ ဖြဖြကုတ္ေပးပါ။ ၅မိနစ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားၿပီး ေရနဲ႔ေလ်ာ္ေပးမယ္ဆိုရင္ သင့္ဆံပင္ဟာ ႏူးညံ့ၿပီး ေဗါက္ကင္းတဲ့သူျဖစ္မွာပါ။ ဆံပင္သားဟာလည္း ႏွစ္ခြမျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္ထပ္အသံုး၀င္တာရွိပါေသးတယ္ ။အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္သတၱဳရည္ကိုေသာက္သံုး ျခင္းပါပဲ အဲဒါကေတာ့ ကိုယ္အတြင္းက ကလီစာေတြအတြက္ သိပ္ေကာင္းတဲ့ေဆးရည္ပါတဲ့။ အဲဒါကို ဂ်ပန္ႏုိင္ငံက ထုတ္လုပ္ေနၿပီလို႔သိရေပမယ့္ ေဆးရည္ႀကိဳနည္းကို အတိအက်မသိေသးတဲ့အတြက္ ေနာက္မွဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္လို႔ ……….ေနာ္။ အထက္ကေဖာ္ျပေပးခဲ့တာေတြကေတာ့ ကၽြန္မလက္ေတြ႔ မို႔ပါ။ ကၽြန္မ သင္တန္းတခုတက္ရတုန္းက ကၽြန္မဆံပင္က တင္ပါးဖုံးခါနီးအထိရွည္ပါတယ္။ သင္တန္းမွာက ဆံထံုး မထံုးမေနရဆိုေတာ့ ဆံပင္ကို ေခါက္ရပါတယ္။ သူမ်ားလို တစ္ပတ္လွ်ိဳလညး္မထံုးတတ္ပါဘူး ။အဲဒါေၾကာင့္ ပိုက္အုတ္နဲ႔႔ပဲ မရမက ေခါက္ထံုးရတာဆိုေတာ ့ေခါက္ထားတဲ့အရာကေနဆံပင္ေတြက်ိဳးကုန္ပါတယ္ ။ေတာ္ေတာ္လည္းပ်က္စီးကုန္ပါတယ္။ ေရမေကာင္းတာလဲပါတာေပါ့ေနာ္။ အဲဒါေၾကာင့္ဆံပင္ကိုေက်ာ္လည္အထညွပ္လိုက္ရပါတယ္ ။ အဲဒီေနာက္မွာမွ ရွားေစာင္းလက္ပတ္နဲ႔ေလ်ာ္ရတယ္ဆိုတာကိုသိၿပီးေလ်ာ္ျဖစ္တာပါ။

ရွားေစာင္းလက္ပပ္သတၱဳရည္ျပဳလုပ္နည္းနွင့္အျခားနည္းမ်ား

ရွားေစာင္းလက္ပပ္အရြက္ကို အရင္းကေန ဓါးထက္ထက္နဲ႔ျဖတ္ပါ။ တစ္ေယာက္စာအတြက္ပဲဆိုရင္ေတာ့ ေလးရြက္၊ငါးရြက္ေလာက္အနည္းဆံုး ျဖတ္ယူပါ။ အရြက္ငယ္ေလးေတြကိုမျဖတ္ပဲအပင္မွ
ာပဲခ်န္ထားခဲ့ပါ။ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး
ဆူးေတြနဲ႔ထိပ္ဖ်ားကို ျဖတ္ပစ္လိုက္ပါ။
၁။ ဓါးနဲ႔ပါးပါးလွီးၿပီး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္စက္နဲ႔ေမႊပါ။
၂။ ပိတ္စပါးသန္႔သန္႔နဲ႔ အရည္ညွစ္ပါ။ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို အိုးသန္႔သန္႔တစ္လံုးနဲ႔ ခံယူပါ။
၃။ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး မိနစ္၃၀ ခန္႔ၾကာေအာင္က်ိဳပါ။
ဆူလာတဲ့အခါမွာ အျမွဳပ္ေတြတက္လာပါလိမ့္မယ္။ တက္လာတဲ့ အျမွဳပ္ေတြကို
ခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။ အျမွဳပ္ေတြဟာ ဖန္တဲ့အရည္ေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္
အျမွဳပ္ေတြကိုကုန္ေအာင္ခပ္ထုတ္ရတာပါ။
၄။ ပ်ားရည္(သို႔မဟုတ္) သၾကားသန္႔သန္႔သင့္ရံုေလာက္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာျဖစ္ေအာင္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ အေအးခံထား
ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းထားႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္း ပါတယ္။ ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳ ရွိသူမ်ား အတြက္ကေတာ့ အခ်ိဳမထည့္သင့္ပါဘူး။ သဘာ၀
အတိုင္းေသာက္တာပိုေကာင္းပါတယ္။ ရွားေစာင္လက္ပပ္သတၱဳရည္ကုိ ေန႔စဥ္ ေၾကြဇြန္းႀကီး ၁ဇြန္းႏႈနး္ျဖင့္ သံုးႀကိမ္ေသာက္သင့္ပါတယ္။
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို ဒီအတုိင္းပဲထားမယ္ဆုိရင္ သူ႔ထဲမွာပါ၀င္တဲ့ ေအာက္ဇားလစ္အက္ဆစ္ Oxalic Acid ေတြက ဓါတ္ေျပာင္းသြားတတ္
ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေရခဲေသတၱာ မရွိသူမ်ား ႏွစ္ရက္စာေလာက္သာက်ိဳခ်က္ေသာက္လွ်င္ေကာင္းပါတယ္။ ႏွစ္ရက္ထက္ပိုမထားသင့္ပါဘူး။
ရွားေစာင္းလက္ပပ္အမႈန္႔ျပဳလုပ္နည္း
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ အမႈန္႔ျပဳလုပ္နည္းကေတာ့ ……………………
ရွားေစာင္းလက္ပပ္အရြက္ကို သန္႔စင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဆူးေတြနဲ႔ထိပ္ခၽြန္ေတြကို
ဖယ္ၿပီး ပါးႏုိင္သေလာက္ပါးေအာင္လွီးပါ။ ပါးေလေကာင္းေလျဖစ္ပါတယ္။
လွီးထားတဲ့ရွားေစာင္းလက္ပပ္ အဖတ္ေလးေတြကို ၀ါးနဲ႔
လုပ္ထားတဲ့ဆန္ေကာထဲမွာျဖန္႔လွနး္ပါ။တစ္ရက္နဲ႔မေျခာက္ရင္ ႏွစ္ရက္၊ သံုးရက္
စသည္ျဖင့္လံုး၀ ေျခာက္သြားေအာင္လွန္းပါ။
ႏွစ္ရက္၊သံုးရက္ၾကာတဲ့အခါရွားေစာင္းလက္ပပ္ေတြလံုး၀ ေျခာက္သြားၿပီဆိုရင္
ဆံုထဲမွာထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ မႈန္႔မႈန္႔ညက္ညက္ လိုခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့
ဆန္ကာခ်ေပးရံုပါပဲ။
ရွားေစာင္းလက္ပတ္အေျခာက္မႈန္႔ ေသာက္နည္းကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းကို
ေရေႏြးတစ္ခန္ခြက္နဲ႔ေရာၿပီး တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္၊သံုးႀကိမ္ေသာက္ပါ။
ရွားေစာင္းလက္ပပ္အမႈန္႔ျပဳလုပ္ဖို႔အခ်ိန္မရသူေတြအတြက္ ရွားေစာင္းလက္ပပ္
အေျခာက္ဖတ္ အတိုင္း ေရေႏြးဆူဆူထဲခတ္ၿပီး
ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္သလိုေသာက္သံုးႏုိ္င္ပါတယ္။ ေသာက္ရတာခက္တယ္ထင္ရင္ေတာ့
ပ်ားရည္ ေလးနည္းနည္း ထည့္ေသာက္ပါ။ ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳရွိ သူမ်ားအတြက္ကေတာ့
ပ်ားရည္မထည့္သင့္ပါဘူး။ေပ်ာက္ကင္းကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ေရာဂါမ်ားကေတာ့
အစာအိမ္ျပည္တည္နာနဲ႔ အစာအိမ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ၊
အသည္း၊ေသြးတုိးေရာဂါ အစရွိသည္တုိ႔ကိုကာကြယ္ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ပါတယ္။

မွတ္ခ်က္ ၊ ။ ဆရာေမာင္ေမာင္လႈိင္ဘာသာျပန္ဆိုေရးသားတဲ့ အံ့ဖြယ္ အစြမ္းထက္တဲ့
ရွားေစာင္းလက္ပပ္သတၱဳရည္စာအုပ္မွ စုစည္းတင္ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s